Frie borgere
Romanen foregår i en nær fremtid i et teknokratisk overvågningssamfund hvor algoritmer og kunstig intelligens har stor indflydelse på menneskers liv. Bilerne er selvkørende, og kontanter er afskaffet. Det er frivilligt om man vil arbejde. Mennesker uden indtægt kan få basisydelse. Til gengæld mister de stemmeretten.
Jens Hallgren, jurist midt i halvtredserne, behandler klagesager i Styrelsen for Sundhed og Arbejde. Han er gift med Ninna der er daglig leder i en vuggestue. Deres datter Julie er lige flyttet hjemmefra, og ægteskabet er under forandring.
Forfatteren Paula Lerche tjener ingen penge og er af nød flyttet ind i nogle særlige boligblokke hvor borgere på basisydelse kan få tilkendt et værelse i en delelejlighed med fælles køkken og bad. Her lærer hun nogle nye mennesker at kende og bliver gradvist og modstræbende involveret i et ulmende oprør.
Tømreren Jakob Faurby er kommet alvorligt til skade ved en arbejdsulykke. Han har fået tildelt et aktivjob på en kommunal sengearbejdsplads. Arbejdet består i overvågning.
Synsvinklen skifter mellem de tre, og deres forskellige verdener griber ind i hinanden uden at de mødes direkte.
Udpluk af anmeldelser:
Jacob Holm Krogsøe, Bibliotekernes lektørudtalelse, DBC:
"Velskrevet, aktuel, underholdende og meget vedkommende. Forfatteren formår, uden at bruge unødvendigt plads på teknologi, at levere en fortælling som rammer ned i det at være menneske nu og i fremtiden."
Connie Bork, POV International:
"Fuck algoritmerne - forrygende satire om det fremtidsnære Danmark."
(...)
"Sproget svøber sig smidigt og veloplagt om borgerne og de situationer de ikke kan slippe for. Jo sværere det er for menneskene, jo mere pågående og sjovt er sproget."
(...)
"Anne-Mette Riis Rasmussen gør en vigtig debat levende i romanform. I Frie borgere er der ikke nogen nemme point, ligesom personkarakteristikkerne har dybde ...".
Birgitte Krejsager, Litteratursamtaler.med.mening, Instagram:
"forfatter_am_riis_rasmussen har netop udgivet en dystopisk roman Frie borgere, hvor hun inden for rammerne af et teknokratisk overvågningssamfund undersøger, hvordan AI og ChatGPT kan forandre arbejdslivet i en statslig styrelse. Det er vedkommende og aktuel læsning."
(...)
"I #frieborgere ulmer oprøret, men hvordan gør vi oprør, når vi oppe mod techgiganternes maskinhjerner?"
Eline Andersen, god-bog.dk:
"Jeg synes det er en fin roman, og jeg tænker, at den lidt ligesom Orwells 1984 har et potentiale for særligt litteraturklubber og andre netværk, der både læser og diskuterer læseoplevelsen. For AI's indtog i samfundet og mellem mennesker er klart en debat værd."
Birthe Strandby, bogvaegten.dk:
"Frie borgere er en gyser, en beretning om hvilke problemer et samfund kan skabe for sig selv og sine borgere. Det er også en roman om balancen mellem menneskesyn og økonomisk effektiv anvendelse af AI."
Lenesjorup, Instagram:
"Fed satire over et samfund, hvor alle der kan, naturligvis skal arbejde. To timer fra sengen med overvågning af de fuldtidsarbejdende, om det så skal være. Danmark beskrevet af en forfatter, der behersker aggressivt omsorgssprog, og som kan skabe et effektivt plot."
Lisemoellereriksson, Instagram:
"Spot on aktuelle debatter om fare ved kunstig intelligens og lige ned i et andet hot emne: klassekamp - en foruroligende og satirisk tankevækkende roman - læs!"
Ellen Margrethe Kokbøl, Tårnby Bladet:
"En gyser af en fremtidsrealistisk roman hvor digitaliseringen er altomfattende og selvkørende biler har en virtuel assistent."
(...)
"Den digitale udvikling er velskrevet, ingen kan føle sig sikker i et samfund, der skaber problemer for sig selv og dets borgere."
(...)
"BIG BROTHER IS WATCHING YOU!"
Findes også som lydbog og e-bog: fx på eReolen
Havmandens hotel
Havmandens hotel foregår i den lille by Lysted ved Vesterhavet hvor arkitekten Helle har bosat sig i sit drømmehus, i nærheden af det sommerhus hvor hun som barn var på ferie hos sin moster Nete og kusine Clara.
På stranden træffer hun tilfældigt lægen Henrik som viser sig at bo i det gamle sommerhus, og på havbunden dukker et mystisk hotel op hvor kvinder fortaber sig og glemmer hvem de er, i havmandens dragende favn.
Nye møder bringer en fortrængt fortid af uforløste forhold for dagen, ligesom gamle svigt og bedrag gentager sig og bliver til ny uforsonlighed. En underfundig og magisk-realistisk roman om ikke at kunne finde kærligheden og om at svigte dem der står en nærmest.
Udpluk af anmeldelser:
Katinka Bruhn, Weekendavisen:
"Havmandens hotel er lille og intens og smukt fortalt. Rasmussen har sans for timing og river sine esser ud af ærmet, når man mindst venter det, og har i øvrigt kloge ting at sige om forholdet mellem mennesker. Anbefales!"
Claus Grymer, Kristeligt Dagblad:
"Virkeligheden er et dyb af hemmeligheder - fornemmer man. Den enkle stil har flere lag, end den uden videre afslører. Og man drages ind i noget, som man ikke rigtig ved, hvad er. Teknikken gennemføres med virkningsfuld diskretion."
Signe Rugtved Andersen, Bibliotekernes lektørudtalelse:
"Denne velskrevne og spændende roman tematiserer de svigt, der sker blandt dem, som står hinanden nærmest og forsøget på at finde kærligheden."
Ib Ahnfeldt, god-bog.dk:
"Det er en charmerende bog, der hele tiden fængsler og overrasker."
Ann-Kristine Hald, Bogrummet.dk:
"Riis Rasmussen skriver utrolig godt og det er altid spændende at se, hvad der sker på næste side."
Findes også som lydbog: fx på eReolen
Den visuelle digter
Bogstavmaleren Poul Pedersen
Poul Pedersen bliver kaldt bogstavmaleren fordi han i størstedelen af sin kunstneriske produktion har arbejdet med bogstaver, ord og tegn. Hans værker er kendetegnet ved at være undersøgende, legende, humoristiske og poetiske. De befinder sig et sted mellem konceptkunst og konkret poesi, med et islæt af dadaisme.
Udpluk af anmeldelser:
Lars Ole Knippel, Jyllands-Posten:
"Bogstavmalerens biograf har bundet en spændende buket bestående af anmeldelser, artikler, interviews og røster, der rækker lige fra superbegejstring til det kritiske. Ligegyldige stemmer er luget ud, for livet er for kort til den slags, mener Poul Pedersen, der både er en ydmyg, generøs og farverig personlighed, som i 1996 modtog Statens Kunstfonds livsvarige ydelse og året efter blev optaget i Den Frie.
(...)
Anne-Mette Riis Rasmussen fortæller levende om Poul Pedersens opvækst og udvikling, ikke mindst den kunstneriske."
Steffen Lange, Midtjyllands Avis:
"Den visuelle digter - Bogstavmaleren Poul Pedersen" er en vigtig udgivelse, fordi vi langt om længe får et samlet overblik over et kunstnerisk virke, der har spredt sig i mange retninger - uden at blive uinteressant uanset, om det har handlet om ord, bogstaver, malerier eller noget helt fjerde. Derfor er denne udgivelse så velfortjent."
"Bryggen - en storbysaga" er en samling delvis realistiske, delvis magiske historier, der alle udspiller sig i kvarteret Islands Brygge.
Storbysagaens personer er mere eller mindre ensomme, kærlighedssøgende mennesker som forsøger at begå sig ude i virkeligheden.
Udpluk af anmeldelser:
Per Theil, Jyllands-Posten:
"Bryggen rejser sig i hele sin postmoderne forvandling flot og forstemmende: Siloerne, der står som store grå tårne; skibsskroget som et vartegn; himlen og havnebassinet. Snart føler menneskene sig som engle, snart synker de til bunds i mørket. Snart bliver de til dyr."
Christian Graugaard, Politiken:
"Bryggen" er Rasmussens tredje bog, og hun skriver solidarisk og fint registrerende om morderisk begær og fatale længsler, om panikaldre, uegal kærlighed og smertelige symbioser."
Anne Rumland, Bryggebladet:
"Lad det være sagt med det samme, "Bryggen - en storbysaga" er værd at læse. Ikke bare fordi den er brandgod, men også fordi den foregår på Bryggen, selv om den i princippet kunne foregå i et hvilket som helst andet bymiljø i Danmark.
Rammen om de syv små fortællinger er Islands Brygge, som vi kender bydelen, og historierne fletter sig ind og ud af hinanden, som man kender det fra nyere og prisbelønnede film."